Sport

Košarka, NBA Liga

Cleveland u krizi, Westbrook sve bliži rekordu Oscara Robertsona

Cleveland u krizi, Westbrook sve bliži rekordu Oscara Robertsona
AP Images

Košarkaši Clevelanda izgubili su drugu utakmicu zaredom, time i čelno mjesto u Istočnoj konferenciji, a u porazu 103-74 na gostovanju kod San Antonija doživjeli su potpuni napadački brodolom te ubacili najmanje koševa ove sezone

Cavaliersi su iz igre gađali sa samo 37 posto preciznosti, a u sivilo momčadi uklopio se i LeBron James sa samo 17 koševa, najmanje u ovoj sezoni.

"S obzirom na naše probleme, San Antonio je posljednja momčad protiv koje želite igrati u takvom trenutku. Tako dobro podmazani stroj će iskoristiti svaku tvoju pogrešku u ovom dijelu sezone, a mi u ovom trenutku ne igramo dobro", priznao je vođa aktualnih prvaka koji je preplašio navijače Clevelanda kad je u trećoj četvrtini dobio udarac laktom u vrat, završio u svlačionici i više se nije vraćao u igru.

No, James je nakon utakmice rekao da je s njim sve u redu te da će biti u momčadi u četvrtak na gostovanju u Chicagu. Porazom od San Antonija Cleveland je izgubio 'broj 1' na Istoku i prepustio ga Bostonu, kod kojeg će Cavsi gostovati 5. travnja u dvoboju koji bi mogao biti odlučujućim u borbi za prednost domaćeg terena u Istočnoj konferenciji.

"To je uvijek važno, ali meni je važnije kako igramo. Bilo da smo broj 1, broj 2 ili broj 3, moramo igrati bolju košarku. Sve se samo na to svodi", naglasio je LeBron James koji je uz 17 koševa imao osam skokova i osam asistencija, a uz njega je jedini s dvoznamenkastim učinkom bio Tristan Thompson s 11 poena.

San Antonio je predvodio Kawhi Leonard sa 25 koševa te po šest skokova i asistencija. LaMarcus Aldrige i Pau Gasol ubacili su po 14 koševa, a Manu Ginobili 12. Velika prednost njegove momčadi omogućila je Greggu Popovichu da ne opterećuje svoje igrače pa nijedan nije odigrao više od 29 minuta.

U San Antoniju slavlje domaćih navijača počelo je već na poluvremenu, a pet minuta prije kraja utakmice u Dallasu činilo se da će isti slučaj biti i s navijačima Mavericksa. Tada je Dallasov "rookie" Yogi Ferrell pogodio tricu kojom je domaća momčad povela 88-74 i činilo se da za Oklahoma City povratka više nema. Russell Westbrook je u tom trenutku već imao 37. 'triple-double' u sezoni sa 21 košem, 13 skokova i 10 asistencija, ali je želio i 42. pobjedu u sezoni te usput dokazati vlasniku Dallasa Marku Cubanu da je stvarna NBA superzvijezda.

"Ne, čovječe. Ja svake večeri igram na isti način. Štogod on rekao, nije mi važno. On radi svoj posao, a ja se trudim obaviti svoj", rekao je Russell Westbrook po pitanju dodatnog motiva, kad ga Mark Cuban gleda iz prvog reda uz parket.

Štogod pokretalo Westbrooka Thunderu je donijelo pobjedu u Dallasu, unatoč zaostatku od 14 koševa pet minuta prije kraja. Oklahoma City je u tom razdoblju napravila 18-3. Jedini koš za Dallas, svoju treću tricu, u tom je razdoblju postigao Ferrell, a Westbrook je od Thunderovih 18 poena postigao 16. Naravno, i pobjednički koš sedam sekundi prije kraja bio je njegovo djelo. Slomio je svog čuvara Wesleyja Matthewsa i pogodio šut sa šest metara za konačnih 92-91. Tim je košem Westbrook označio kraj Dallasova pozitivnog niza pod Markom Cubanom, jer je Mavericksima zajamčeno da nakon 17 godina, otkako je Cuban postao vlasnikom, neće imati pozitivan učinak čak i da pobijede u svih devet preostalih utakmica.

Westbrookova Statistika je na kraju pokazala 37 koševa, 13 skokova i 10 asistencija. Do izjednačavanja rekorda legendarnog Oscara Robertsona iz sezone 1961/62. ostala su mu još četiri 'triple-doublea', a Oklahoma City će u osnovnom dijelu, prije doigravanja, odigrati još devet utakmica.

Oklahoma (42-31) još može pokušati uhvatiti Utah Jazz (45-29) i doći do naslova u Sjeverozapadnoj diviziji te uhvatiti mjesto koje bi barem u prvom krugu doigravanja jamčilo prednost domaćeg terena i izbjegavanje mogućeg sudara s tri najbolje momčadi Zapadne konferencije: Golden Stateom, San Antoniom i Houstonom.

Na Istoku je borba za doigravanje daleko neizvjesnija, ali kriza Clevelanda je otvorila svakakve kalkulacije i na vrhu. Boston (48-26) se našao ispred Cavaliersa (47-26), a Washington (45-28) i Toronto (45-29) nisu jako daleko od aktualnih prvaka.

Raptorsi su pred svojim navijačima, nakon sporijeg ulaska u utakmicu, razmontirali Orlando te na kraju slavili sa 131-112. U čekanju na povratak prvog razigravača Kyle Lowryja najveći napadački teret pada na DeMara DeRozana koji je protiv Magica postigao 36 koševa, a veliku je podršku imao u Coryju Josephu koji je ubacio 15 koševa te podijelio 13 asistencija. Jonas Valančiunas je završio sa 17 koševa, a po 16 su ubacili Serge Ibaka i Norman Powell.

Orlando je predvodio Elfrid Payton sa 22 koša i 9 asistencija, Evan Fournier je postigao 20 poena. Mario Hezonja je po minutaži bio šesti igrač Magica, a za 22 minute je ubacio jednu tricu uz šut iz igre 1/10, imao dva skoka i jednu asistenciju. Damjanu Rudežu je jedna minuta na parketu bila dovoljna za jedan skok.


Reci što misliš!