Sport

Zlatna kopačka

Messi i Bas Dost u neizvjesnoj utrci za Zlatnu kopačku

Messi i Bas Dost u neizvjesnoj utrci za Zlatnu kopačku
Twitter / @Sporting_CP

Golovima protiv Real Madrida Lionel Messi povećao je svoju prednost pred rivalima u borbi za Zlatnu kopačku, a prvi pratitelj i dalje mu je Bast Dost, najugodnije napadačko iznenađenje sezone

Messi je u velikoj formi u Primeri i zabio je osam golova u posljednjih pet utakmice Barcelone, a presudio je i Realu u nedjelju u El Clasicu, čime je vratio svoj klub u borbu za naslov prvaka.

Leo je dosad zabio 31 gol i vodi na ljestvici najboljih strijelaca Europe, a s obzirom da Barca ima dosta lak raspored do kraja prvenstva i nema više obaveza u Ligi prvaka, Argentinac će zasigurno još znatno povećati svoj učinak.

Tako bi Messi vrlo lako mogao po četvrti put osvojiti Zlatnu kopačku, nagradu koja svake godine ide najboljem strijelcu nacionalnih liga. Bio bi mu to četvrti trijumf u karijeri, čime bi se izjednačio s Cristianom Ronaldom na vječnoj listi najuspješnijih, a još ostaje u sjećanju njegovih 50 golova u Primeri 2012. godine, nešto što nikome nikad nije uspjelo u nekoj od ozbiljnijih europskih ligaških natjecanja.

Čovjek koji bi mogao oduzeti Zlatnu kopačku Messiju je njegov prvi pratitelj na kojeg je malotko računao prije početka sezone. Riječ je o Basu Dostu, nizozemskom napadaču Sportinga iz Lisabona koji je dosad utrpao 28 golova u sezoni.

Dost je prije dvije godine u dresu Wolfsburga već imao jedno razdoblje u kojem je trpao svaki tjedan, a sada mu to polazi za nogom tijekom cijele sezone. Ovog je proljeća Tondeli zabio četiri, Boavisti tri, a Nacionalu dva, no u derbiju protiv Benfice ovog vikenda nije bio strijelac, a Messi to ne prašta.

Osim Messija, u vrhu ljestvice europskih strijelaca još su dvojica iz Bundeslige, Aubameyang (27) i Lewandowski (26) te dvojica iz Serie A, Belotti (25) i Džeko (25). No, zapravo bi Argentincu najveća prijetnja trebao biti sunarodnjak Edinson Cavani koji je zabio 31 gol za PSG, ali francuska liga je ispala iz kruga 'liga petice' u korist Portugala, a prema pravilima Zlatne kopačke tada golovi napadača vrijede manje...

Zlatna kopačka, poredak strijelaca:

1. L. Messi (FC Barcelona) 31 (62.0)       
2. B. Dost (Sporting CP) 28 (56.0)
3. P.E. Aubameyang (Borussia Dortmund) 27 (54.0)
4. R. Lewandowski (Bayern München) 26 (52.0)
5. A. Belotti (Torino) 25 (50.0)     
6. E. Dzeko (AS Roma) 25 (50.0)
7. R. Lukaku (Everton) 24 (48.0)  
8. M. Icardi (Inter) 24 (48.0)         
9. E. Cavani (Paris Saint Germain) 31 (46.5)
10. A. Modeste (1.FC Köln) 23 (46.0)


Reci što misliš!