Sport

Hrvatska košarkaška reprezentacija

Ramljak i Mavra na Petrovićevom popisu za turnir u Kini, Šango u stručnom stožeru

Ramljak i Mavra na Petrovićevom popisu za turnir u Kini, Šango u stručnom stožeru
ABA liga

S obzirom na novi sustav natjecanja FIBA-e, tj. novi model kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo (Svjetski kup) koji kreće od ove godine, nakon EuroBasketa 2017, Hrvatska će proširiti svoju reprezentativnu bazu, a to već kreće turnirom u Kini

Izbornik Aleksandar Petrović odlučio se za mini pripreme s igračima na popisu s kojima odlazi na turnir u Kinu, tj. Kup Borislava Stankovića, koji se održava od 19. do 23. srpnja 2017. 

"Šansu sam dao igračima iz europskih klubova kao i naših A-1 ligaša koji će imati priliku pokazati svoju kvalitetu i pokušati se nametnuti u rosteru reprezentacije za EuroBasket 2017 te kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Sve su to sjajni momci koji će kroz pripremni period s kompletnim stručnim stožerom krenuti s radom 10. srpnja 2017. i sigurno pokazati najbolje od sebe“, objasnio je izbornik Petrović i nastavio:

"Ono najvažnije, odnosno ključna poruka jest kako je ovo filter prema reprezentaciji koja će nastupiti na EuroBasketu 2017. Tri igrača s ovog popisa će sigurno dobiti šansu ući u reprezentaciju za EuroBasket i kvalifikacije za SP i smatram da je ovo sjajna prilika za sve. Siguran sam kako ćemo u Kini vidjeti sjajne predstave svih igrača i kako će se svaki od njih svojom željom i trudom htjeti izboriti za EuroBasket 2017 i kvalifikacije za SP. Nisu u Kini važne pobjede, koliko je važno vidjeti kvalitetu igrača i što od kojih pojedinaca možemo očekivati.

Što se tiče novog sustava natjecanja FIBA-e, spomenimo kako je do sada kriterij za nastup na Svjetskom prvenstvu bio plasman ostvaren na prethodnom Europskom prvenstvu. Od ove jeseni se 32 europske reprezentacije, podijeljene u 8 skupina natječu za odlazak na Svjetski kup 2019 putem  kvalifikacijskih utakmica koje će se igrati u šest termina. Kvalifikacije za Svjetski kup će se igrati po načelu "domaćin-gost“, ukupno dvanaest utakmica, od čega šest u Hrvatskoj, a šest diljem Europe.

Podsjetimo, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraju se u studenom 2017., veljači, lipnju, rujnu i studenom 2018. te veljači 2019. godine. Ždrijeb FIBA kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2019 održat će se 7. svibnja 2017. u Guangzhou, Kina.

POPIS KANDIDATA ZA NASTUP NA KUPU BORISLAVA STANKOVIĆA

1. MAVRA Dominik, Karpoš Sokoli
2. KATIĆ Toni, Cedevita
3. FILIPOVIĆ Goran, Split
4. MUSTAPIĆ Jakov, Vrijednosnice Osijek
5. BILINOVAC Josip, Jolly JBS
6. BOŽIĆ Luka, Zagreb
7. BOŠNJAK Domagoj, Cibona
8. RAMLJAK Ivan, Zadar
9. SLAVICA Nik, -
10. ZUBČIĆ Tomislav, Nizhny Novgorod
11. ŽGANEC Karlo, Cedevita
12. VRANKOVIĆ Antonio, Duke University
13. KRALJEVIĆ Filip, CAI Zaragoza
14. BUVA Ivan, Bilbao Basket
15. BADŽIM Roko, Šibenik

Stručni stožer:

PETROVIĆ Aleksandar, izbornik
SKELIN Ivica, trener
OREŠKOVIĆ Dražen, trener
ŠANGO Jurica, trener za tjelesnu pripremu
MARTINAC Miran, liječnik
ŠIŽGORIĆ Nikica, fizioterapeut
JARAK Stijepo, fizioterapeut


Reci što misliš!