Sport

Nogomet, Europa Liga

United tek peti klub s tri velika europska trofeja

United tek peti klub s tri velika europska trofeja
Twitter / @ManUtd

Manchester United pobijedio je Ajax 2:0 u finalu Europske lige u Stockholmu i tako prvi put u povijesti osvojio Europsku ligu

Postali su vragovi tako tek peta momčad u povijesti koja je osvojila tri velika europska trofeja (Kup Uefe/Europsku ligu, Kup prvaka/Ligu prvaka, Kup pobjednika kupova). Uz njih to je uspjelo tek Ajaxu, Bayernu, Chelseaju i Juventusu.

U povijest se upisao i Jose Mourinho koji je prvi trener koji je i Ligu prvaka i Europsku ligu osvajao u dva navrata. Ujedno ovo je bilo četvrto finale europskih natjecanja za Mourinha i četvrta pobjeda. Tadašnji Kup Uefa osvojio je s Portom 2003., s kojim je godinu dana kasnije osvojio i Ligu prvaka, koju je onda pokorio s Interom 2010.

Portugalac je nastavio i sjajan niz protiv Ajaxa. Bila mu je ovo sedma utakmica protiv Nizozemaca i sedma pobjeda uz gol-razliku 22:2.

"I dalje sam najbolji, ne sumnjajte u mene", poručio je novinarima odmah nakon utakmice Mourinho, prenosi Goal, dok je na konferenciji za medije dodao:

"Ovo je kraj jedne teške, ali jako dobre sezone. Bolje ovako do Lige prvaka nego biti četvrti, treći ili drugi u prvenstvu. Ovaj klub sada ima sve naslove u svijetu nogometa. Od početka smo vjerovali da možemo osvojiti Europsku ligu i zbog toga smo sretni."

"Puno je poeta u svijetu nogometa, no oni ne osvajaju toliko naslova. Mi smo znali gdje smo bolji od njih i to smo iskoristili." 

Wayne Rooney priliku je dobio u drugom poluvremenu. Bioo mu je to četvrti nastup u finalu europskih natjecanja, po čemu se izjednačio s Ryanom Giggsom.

"Rooney je bio spreman za igru. Jučer sam mu rekao da bi mogao biti ključni čovjek, a on bi nam savršeno došao i sljedeće sezone. Važan nam, i ako ostane, ja ću biti sretan", rekao je Mourinho pa zaključio:

"Od ovog trenutka ne razmišljam o nogometu, na odmoru sam."

Ajaxov trener Peter Bosz na teren je poslao najmlađu momčad u povijesti europskih finala.

"Jako dosadna utakmica, bez prilika s obje strane. Mi nismo bili dovoljno dobri i moramo čestitati Unitedu. Naučit ćemo iz ovoga, a ako ostanemo na okupu, možemo biti jako dobri sljedeće sezone."


Reci što misliš!