Zabava

Slatkovodni akvarij

U Karlovcu svečano otvorena Aquatika - prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

U Karlovcu svečano otvorena Aquatika - prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj

Novoimenovana ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac odlučila je svoju prvu subotu na toj poziciji provesti radno te je s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem prisustvovala svečanom otvorenju slatkovodnog akvarija Aquatika u Karlovcu.

 

Uz predsjednika Vlade RH i ministricu Žalac, svečanom otvorenju prisustvovali su i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić, ravnateljica Javne ustanove Aquatika - Slatkovodni akvarij Karlovac Margarita Maruškić Kulaš i drugi uvaženi gosti.

Izgradnja ove turističke, obrazovne i znanstvene atrakcije sufinancirana je bespovratnim sredstvima iz EU fondova u iznosu od 36.222.282,45 kuna, dok je ukupna vrijednost projekta iznosila 36.691.939,18 kuna.

Grad Karlovac odavno je prepoznao važnost i turističku vrijednost četiri rijeke koje kroz njega prolaze, ali realizacijom ovog projekta na najbolji mogući način iskoristio je potencijal lokalne flore i faune i svima omogućio da u slatkovodnom akvariju doživi ta prirodna bogatstva.

„Aquatika će vrlo brzo postati prepoznatljiva turistička destinacija koja će Karlovcu donijeti novi i atraktivan sadržaj kroz koji će se prezentirati sve slatkovodne ljepote i prirodne vrijednosti grada na četiri rijeke", izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Stanovnici i posjetitelji Karlovca i Karlovačke županije od danas u akvariju mogu pogledati više od 120 vrsta riba, gmazova, vodozemaca i vodenjaka, od čega više od 40 endemskih vrsta, koje se nalaze u 25 akvarijskih bazena. Osim prikaza flore i faune hrvatskih rijeka, u samom središtu Aquatike nalazi se trg sa sportsko-rekreacijskim sadržajem za djecu i odrasle. Oko trga nalaze se kongresna dvorana, edukativni centar, znanstveno istraživački centar, čitaonica, ugostiteljski objekt i uredske prostorije, a svi objekti su „pokriveni" zelenim krovnim vrtovima kako ne bi narušili prirodan izgled krajolika.

U prostorijama karlovačkog slatkovodnog akvarija brojnim domaćim i stranim posjetiteljima nudi se edukacija o značaju riječne flore i faune te očuvanju bioraznolikosti i prirode, kao i rekreacijske i zabavne aktivnosti te razne tematske izložbe i događanja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.