Zabava

iskopala Mare knežević

Bradley Cooper o Saljskim užancama: Partija se non stop cijela dva dana, samo najjači ili najluđi izdrže do kraja

Bradley Cooper o Saljskim užancama: Partija se non stop cijela dva dana, samo najjači ili najluđi izdrže do kraja
Screenshot

Rijetki znaju kako je Bradley Cooper, trenutačno jedna od najpoznatijih holivudskih zvijezda i triput nominiran za Oscara, 1999. godine snimio dokumentarac o hrvatskoj obali te boravio na Kornatima i u Salima.

Dokumentarac naziva "Sailing Croatian Coast" snimljen 1999. godine se poput munje proširio društvenim mrežama.

Cijelo putovanje duž hrvatske obale započelo je na Cresu posjetom bjeloglavim supovima. Na nudističkoj plaži na Velom Lošinju holivudski glumac i zvijezda Mamurluka primjetila je da je "nešto čudno", a sve je shvatila tek kad mu je potpuni goli čovjek rekao da mora sa sebe skinuti odjeću jer "odjeven krši pravila", otkriva Marija Knežević za Zadarski list.

- Hrvatska je prva zemlja na svijetu koja nudi nudističko ljetovanje, kazao je tada Bradley i ipak se odlučio na "skinny dipping". Nakon što je gol skočio u more, obznanio je:

- Ma znate što, nikad više neću nositi odjeću.

Našu obalu obilazi na jedrilici, a snimke iz zraka prava su turistička razglednica. Nakon ronjenja na dah i ribolova na Lošinju posada kreće prema jugu, prema Kornatima koje Cooper obilazi kajakom.

- Ljeti je tako toplo da možete spavati na otvorenom. Sve što trebate je karta, vreća za spavanje, lampa i zvijezde da vam prave društvo - kaže Bradley.

Nakon što se smjesti u vreću za spavanje, odluči ipak kako mu se ne spava te s lokalnim ribarima ode u lov na hobotnicu. Tu se već pojavljuju neka poznata saljska lica.

- Još mi se sve ljulja, kao da sam na brodu, kazao je sjedeći na kamenu s pogledom na Vele stene Dugog otoka.

Sljedeća scena prikazuje mladog člana Tovareće Mužike koji puše u rog. Naravno, to je dan početka Saljskih užanci.

Uslijedio je potom i nastup Mužike i Feralići, standardan dio fešte, i čarobne scene osvijetljenog saljskog porta. Sutradan slijedi mamurno buđenje na popularnoj linčarnici i - Trka tovarov.

- Partijaju non stop dva cijela dana. Samo najjači ili najluđi izdrže do kraja. Ovo je najbolji mogući kraj moga putovanja i slika toga kako je zemlja, gotovo uništena brutalnim ratom, oživjela duh i volju za životom - kaže Bradley na kraju dokumentarca.

- Tad još nije bio popularan, ali sjećamo se tog zgodnog čovjeka. Moglo je biti i malih Bradleya po Salima, kazala je jedna mlađa Saljka.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Reci što misliš!